Ο χρόνος που απαιτείται για να εμφανίσει μια σελίδα το περιεχόμενό της παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της. Η ταχύτητα μίας ιστοσελίδας όμως είναι σχετική. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες τους οποίους δεν μπορούμε να επηρεάσουμε όπως την ποιότητα σύνδεσης του χρήστη ή την υπολογιστική ισχύ της συσκευής που χρησιμοποιεί, την απόδοση του server και πολλά άλλα. Υπάρχουν όμως και κάποιες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε από μεριά σας για να βελτιώστε την ταχύτητα του site σας.

  • Αποθήκευση εικόνων στην κατάλληλη μορφή

Υπάρχουν τριών ειδών μορφές εικόνων : JPEG, GIF και PNG και είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο τύπο για τις εικόνες του site σας, ειδικά αν έχετε αρκετές !

Η μορφή JPEG εφαρμόζεται σε ρεαλιστικές εικόνες που περιλαμβάνουν πολλά χρώματα και λεπτομέρειες.

Η PNG υποστηρίζει αρκετά χρώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εικόνες της μορφής JPEG αλλά δημιουργεί αρχεία μεγαλύτερου μεγέθους. Επίσης η μορφή PNG υποστηρίζει και διαφάνεια και έτσι είναι η κατάλληλη επιλογή για λογότυπα του site.

Η μορφή GIF είναι κατάλληλη κυρίως για κινούμενες εικόνες, καταλαμβάνει όμως αρκετό μέγεθος στη μνήμη λόγο των πολλών διαφορετικών πλαισίων εικόνων που περιλαμβάνει.

  • Μείωση των HTTP requests

Κάθε στοιχείο που απαιτείται για την εμφάνιση της ιστοσελίδας δημιουργεί ένα HTTP αίτημα στον διακομιστή. Όσο περισσότερα είναι τα αιτήματα τόσο περισσότερο αργεί να εμφανιστεί η σελίδα. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν τρία διαφορετικά CSS αρχεία για την μορφοποίηση της σελίδας θα χρειαστεί να γίνουν 3 διαφορετικά αιτήματα, ενώ αν αυτά τα αρχεία συνδυαστούν σε ένα θα υπάρξει μόνο ένα αίτημα. Η ίδια τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί και στα JavaScript αρχεία ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την δημιουργία της σελίδας.

  • Αποφυγή εσωτερικού CSS και JavaScript

Όταν ένας χρήστης επισκεφτεί μία σελίδα τα εξωτερικά αρχεία CSS και JavaScript αυτής θα κατέβουν προσωρινά στον δικό του browser. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη πλοήγηση του χρήστη στις σελίδες του site. Στην περίπτωση που γινόταν χρήση εσωτερικών εντολών κάθε σελίδα του site θα έπρεπε να φορτώσει ξεχωριστά την δικιά της μορφοποίηση.

  • Αξιοποίηση προσωρινής αποθήκευσης του browser

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ο browser έχει μία λειτουργία που ονομάζεται caching. Μέσω αυτής όταν εισέρχεστε σε μία ιστοσελίδα, κατεβάζει κάποια αρχεία από τον server που είναι σημαντικά για την προβολή του site και τα αποθηκεύει στην προσωρινή του μνήμη. Σκοπός αυτής της λειτουργίας είναι να εμφανίσει την ιστοσελίδα πιο γρήγορα την επόμενη φορά που θα την επισκεφτείτε καθώς δεν είναι αναγκαίο να κατεβάσει ξανά όλο το περιεχόμενό της.

Τα αρχεία cache που θα επιλέξετε για την σελίδα σας είναι προτιμότερο να αφορούν στατικό περιεχόμενο, δηλαδή περιεχόμενο στο οποίο δεν θα κάνετε συχνές τροποποιήσεις.

  • Συμπίεση αρχείων και εικόνων

Η συμπίεση των αρχείων κάνει την δουλειά του browser πιο εύκολη και την σελίδα σας πιο γρήγορη. Όσον αφορά τα αρχεία δεν είναι όλοι οι τύποι συμπίεσης κατάλληλοι. H πιο δημοφιλής μορφή συμπίεσης που αναγνωρίζεται από τους περισσότερους browsers είναι η GZIP. Μειώνει αποτελεσματικά το μέγεθος των αρχείων που περιέχουν κείμενο όπως τα αρχεία HTML και CSS, συμπιέζοντας τις επαναλήψεις κώδικα και τα λευκά κενά. Για τις εικόνες, αν η σελίδα είναι κατασκευασμένη με χρήση κάποιου website builder, υπάρχουν πολλά πρόσθετα εργαλεία που μπορούν να κάνουν την συμπίεση αυτόματα. Εάν όχι, τότε μπορείτε να βρείτε δωρεάν εργαλεία στο ίντερνετ όπως το Compressor.io.

  • Επιλογή κατάλληλου host

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές μορφές φιλοξενίας.

Η πρώτη, που είναι και η πιο γνωστή, ονομάζεται κοινή φιλοξενία (shared hosting). Σε αυτήν μοιράζεστε χώρο στον δίσκο, CPU και RAM με άλλα sites που χρησιμοποιούν τον ίδιο server. Είναι η πιο φθηνή επιλογή και είναι κατάλληλη για ιστοσελίδες με μικρό περιεχόμενο και χαμηλές απαιτήσεις.

Η δεύτερη επιλογή είναι οι εικονικοί διακομιστές (virtual private servers). Το VPS χρησιμοποιεί πολλαπλούς διακομιστές για διανομή περιεχομένου. Στην ουσία μοιράζεστε ένα διακομιστή με άλλους χρήστες αλλά έχετε το δικό σας εικονικό κομμάτι αυτού του server όπου οι διαμορφώσεις σας δεν επηρεάζουν άλλους χρήστες. Είναι καλύτερη λύση καθώς προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες και είναι κατάλληλη για ιστοσελίδες με υψηλή επισκεψιμότητα και “βαρύ” περιεχόμενο.

Τέλος η πιο ακριβή και αποτελεσματική μορφή φιλοξενίας είναι ένας αποκλειστικός server για την ιστοσελίδα σας. Σε αυτήν την περίπτωση όμως αν δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις για την λειτουργία και την συντήρηση του server τότε απαιτείται η πρόσληψη ενός διαχειριστή που θα αναλάβει αυτό το κομμάτι.